Vijesti
Friday, 27.11.2009.

IZJAVA PODRUŽNICE SINDIKATA GRADSKE UPRAVE GRADA ZAGREBA

U „Novom listu“ od 21. 11. 2009. objavljen je članak autora Branimira Zekića pod naslovom „Zamrzavaju se plaće zaposlenicima Grada?“

Članak započinje sljedećom konstatacijom: „Jedan od najboljih kolektivnih ugovora u zemlji, koji je za više od 12.000 zaposlenika zagrebačke gradske uprave jamčio godišnji rast plaća od 5%, s odlaskom Milana Bandića iz SDP-a odlazi u povijest. Najavio je to jučer Ivo Jelušić, novi šef zagrebačkog ogranka socijaldemokrata.“Dalje List citira samog gospodina Jelušića: „No zato će se o plaćama zaposlenika gradske uprave, odnosno o promjeni Kolektivnog ugovora, narednih tjedana pregovarati između socijalnih partnera.“ Objavljeni članak izazvao je pravu buru negativnih reakcija kako članova sindikata tako i ostalih zaposlenika gradske uprave, s obzirom na to da su u prethodnom razdoblju bili detaljno informirani o tijeku sklapanja novog Kolektivnog ugovora za naredne 4 godine.

S obzirom da članak obiluje netočnostima i paušalnim ocjenama, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba u svezi članka kao i u svezi izjava gospodina Jelušića konstatira sljedeće:


1. Gradska uprava Grada Zagreba ne broji 12.000 nego 2.800 zaposlenika

2. Kolektivni ugovor (niti bivši niti sadašnji) ne jamči godišnji rast plaća os 5% nego rast (ili pad) koji se  
egzaktno izračunava primjenom statističkih metoda, kombinirajući kretanja plaća u gospodarstvu i troškova 
života.

3. Sindikat ne sklapa Kolektivni ugovor sa šefovima ogranaka političkih stranaka nego s legitimno izabranim 
predstavnikom izvršne vlasti Grada Zagreba.

4. Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba prihvatila je inicijativu gradonačelnika Grada Zagreba 
koji je početkom studenog 2009. zbog ušteda u gradskom proračunu zatražio odricanje od dijela prava 
odnosno smanjivanje Božićnice iznimno za 2009. godinu za više od 50%, što je i ugrađeno u novi Kolektivni 
ugovor.

5. Novi Kolektivni ugovor sklopljen je 17. studenog 2009. godine i vrijedi do 17. studenog 2013. godine, tako da 
je nejasno na što gospodinin Jelušić misli u izjavi da će se o promjeni Kolektivnog ugovora pregovarati 
narednih tjedana između socijalnih partnera.

6. Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba nada se da izjave o promjenama Kolektivnog ugovora
s ciljem smanjivanja prava zaposlenika ne predstavljaju službeno stajalište niti jedne političke stranke koja
participira u vlasti u Gradu Zagrebu, a ponajmanje SDP-a.

7. Podružnica sindikata Grada Zagreba odlučno odbacuje sve češće paušalne napade na djelatnike u upravi te
konstatira da je Gradska uprava Grada Zagreba visoko profesionalna, dobro obrazovana, stručna i 
motivirana za ostvarenje europskog sutra Grada Zagreba i Republike Hrvatske.


Wednesday, 18.11.2009.

Potpisan Kolektivni ugovor o produženju primjene Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba

17. studenog 2009. godine strane potpisnice Grad Zagreb i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske-Podružnica sindikata gradske uprave Grada Zagreba zaključili su Kolektivni ugovor o produženju primjene Kolektivnog ugovoraza službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba kojim se Kolektivni ugovor koji je vrijedio za razdoblje prijašnje četiri godine produžuje i za slijedeće četiri godine.

Sve ugovorne odredbe ostaju nepromijenjene s izuzetkom jednokratne isplate božićnice samo za 2009. godinu koja će iznositi 1.500,00 kuna neto.


Thursday, 22.10.2009.

Postignut sporazum o božićnici za 2009.

Polazeći od smjernica Gospodarskog oporavka i zaštite standarda građana Grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić sazvao je 12. listopada 2009. godine povjerenike svih Sindikata, Gradske uprave, Holdinga, te drugih korisnika gradskog proračuna Grada Zagreba.

Tom je prigodom ponovno potvrdio stajalište da unatoč poteškoćama u punjenju gradskog proračuna neće biti smanjenja plaća ali je zatražio da se u odnosu na iznos utvrđen u Kolektivnom ugovoru umanji iznos božićnice i to jednokratno samo za 2009. godinu, te da ona iznosi 1.500,00 kuna, čime bi kada su u pitanju proračunski korisnici i dalje bila jedna od najvećih u državi.

Kako odluku o ovom prijedlogu sukladno poslovniku donosi Povjereništvo Podružnice sindikata Gradske uprave Grada Zagreba predsjednik Povjereništva sazvao je sjednicu za 15. listopada 2009. godine na kojoj je sa 16 glasova za, 1 protiv i 1 suzdržani gore navedeni prijedlog gradonačelnika i prihvaćen te će temeljem te odluke pristupiti sklapanju aneksa Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba koji će se odnositi isključivo na jednokratnu isplatu ne dirajući niti jedno drugo stečeno pravo iz Kolektivnog ugovora.


«    [26] [27] [28] [29] [30]  ›  »